Fjorten elever fra NSG var til foredrag om liv i ekstreme miljøer på H.C. Ørsted Instituttet med en af de førende forskere indenfor “bjørnedyr” og “korset-dyr”. Det er svært at forklare, hvad det er for nogle størrelser – de er bare helt, helt anderledes end andre dyr.

En af "de store" i dansk og international zoologisk forskning fortæller om liv i ekstreme miljøer.

En af “de store” i dansk og international zoologisk forskning, dr. scient Reinhardt Kristensen, fortæller om liv i ekstreme miljøer.

For det første kan disse vand-levende dyr overleve, hvor ingen andre kan: i ekstremt høje og ekstremt lave temperaturer, ilt-frie miljøer, høje- og lave saltkoncentrationer, udtørring og endda en tur ud i rummet! Faktisk lægger det op til, at man må omdefinere, hvad det vil sige at være “død”, for der er intet livstegn tilbage efter den behandling, forskerne giver dem. Men når man så optør dem, tilfører vand med videre, så vandrer bjørnedyrene bare afsted, som om intet var hændt.
For det andet gennemgår bjørnedyrene nogle helt anderledes livscykler, fire metamorfoser på et år – hvert år! Ikke bare som en haletudse, der bliver til en frø én gang i sit liv.
Forelæsningen gav indblik i biologisk forskning på meget højt niveau, og hvad det kan føre til. Som bonus blev mange aspekter af de naturvidenskabelige metoder og forhold berørt. Livet som forsker rundt omkring i verden, medicinalindustriens interesser, samarbejde og uenigheder blandt forskere, variabelkontrol, spændende forskningsmiljøer, afgørende opdagelser og meget andet. Alt sammen fortalt af dr. scient. Reinhardt Kristensen, der har ført an i store forskningsprojekter og endda selv har gjort mange af de helt store opdagelser, herunder opdagelsen af et helt nyt phylum… og ja, du kan jo selv Google, hvad det betyder 🙂
Johanne de Leon og Olav Csiky