Nyhedsbrev: Nyt fra skolen, juni 2018

Nyhedsbrev: Nyt fra skolen, juni 2018

Gymnasiet og G10

Fire elever fra 2.a deltog den 8. juni i InterMat-projektdagen på DTU sammen med elever fra en række andre gymnasier. InterMat er et frivilligt tilbud med det formål at hjælpe eleverne godt i gang med videregående studier med matematikindhold. Det forløber over et år, fra nytår i 2.g til november i 3.g. Hver skole har sin måde at organisere sin version af InterMat på, men man enes om en fælles emneramme, således at alle elever kan nogenlunde det samme, når de mødes til den store projektdag på DTU med foredrag, eksperimenter og gruppeøvelser.

Den 24. maj kunne 3.g’erne fejre deres sidste regulære skoledag i gymnasiet. Dagen begyndte med fælles morgenmad med lærerne. Dernæst blev undervisningen for de øvrige gymnasieklaser og grundskolen afbrudt af karamelkast, og så var der samling i gymnastiksalen, hvor 3.g’erne havde forberedt et show med konkurrencer, nomineringer m.m. Herefter samledes mange af eleverne i skolegården med vandpistoler og plastflasker, og så startede vandkampen. Vejret var dejligt lunt, men vandet var også koldt, og det var sjovt at være vidne til de mange glade ansigter, grin og hyl, når nogen fik hældt det iskolde vand over sig. Dagen sluttede med den traditionelle rundboldskamp, hvor 3.g spillede mod gymnasiets lærere. Igen i år var det lærerne, der vandt, takket være de mange unge lærere, vi har ansat de senere år.

Fredag den 19. maj blev dørene slået op til den store årsfest for 9, klasserne, G10 og gymnasiet. Der blev danset Lanciers i den store gymnastiksal. I kantinen var der lysshow og diskotek, og i den lille gymnastiksal var der indrettet kasino i bedste James Bond-stil. Her kunne man spille på rouletten eller få sig en omgang Black Jack mod skolens lærere, der i dagens anledning fungerede som croupiers. Der var naturligvis ikke rigtige penge på spil, men man konkurrerede stadig hårdt om at vinde.

Lige før påske var otte 2.g-elever sammen med to af deres lærere ni dage i Beijing for at besøge NSG’s partnerskole Ren Da Fu Zhong, RDFZ. Man boede på skolens hotel, undtagen i weekenden hvor eleverne boede hos deres kinesiske værtsfamilier.  Der blev undervist i kinesisk sprog, Kung Fu-Chang Quan, stempeludskæring med elevernes kinesiske navne, traditionelt kinesisk maleri, det kinesisk uddannelsessystem og meget andet. Et af de absolutte højtpunkter var mandag morgens flaghejsningsceremoni, hvor NSG-eleverne blev præsenteret for alle skolens 3-4.000 elever sammen med tre andre skoler fra forholdsvis Canada, USA og Japan. Nadja (2.b) holdt en kort takketale på kinesisk på vegne af NSG og høstede stort bifald fra alle sider. Om eftermiddagen var der sightseeing til bl.a. Den kinesiske Mur og Den Forbudte By.

Idræt på B-niveau er blevet lidt af at tilløbsstykke på NSG, og i forbindelse med 3.g’ernes sidste idrætstime, fik de besøg en thaibokser. På trods af Krutoy Muaythais alder (67 år), fik eleverne med egne øjne at se, at hvis man holder sig fysisk aktiv gennem hele livet, er der ingen grund til at kaste håndklædet i ringen.

Spanskholdet i 2.g havde en forrygende tur til Barcelona i marts måned. Eleverne var der i seks dage og så de vigtigste attraktioner i byen som La Rambla, Montjuic og Playa Barceloneta. Fokus var på at få et indryk af den modernistiske arkitektur af Antonio Gaudi. I den forbindelse besøgte eleverne bl.a. Park Güel og katedralen La Sagrada Familia. Da det var en sprogrejse, var eleverne også på sprogskole i tre dage, tre timer hver dag, hvor de fordybede sig i Spaniens kultur og sprog.

1. og 2.g har været til årsprøver og til studentereksamen i de afsluttende fag, som var blevet udtrukket af Undervisningsministeriet. I løbet af juni har 1.g skrevet deres obligatoriske dansk-historie opgave, og de har her i de sidste uger af juni forsvaret deres opgave ved en mundtlig årsprøve. Det er en del af nyskabelserne ved gymnasiereformen, hvor også den store opgave i 3.g, studieretningsprojektet, skal forvares ved en mundtlig eksamen.

Fra slutningen af maj og frem har 3.g været til skriftlige og mundtlige eksaminer, og mandag den 25. juni og tirsdag d. 26. juni havde de deres sidste mundtlige eksamen i Almen Studieforberedelse og sprang ud som studenter.

 

Onsdag aften afholdt NSG årets studentermiddag, hvor studenterne blev fejret af deres forældre og lærere ved en festlig middag på lærerværelset. Lørdag den 30. juni afholder skolen dimission og translokation for vores studenter. Efter en veloverstået studentereksamen på NSG, kan vi konstatere, at vores elever har klaret sig rigtig flot. De kom igen ud med et snit, der ligger over landsgennemsnittet.

G10 har afsluttet de skriftlige og mundtlige afgangsprøver med godt resultat, og onsdag den 27. juni fik eleverne uddelt deres afgangsbevis ved dimissionen i Englesalen.

Grundskolen

Fredag den 6. april indledte 6.-8.-klasserne deres årsfest klokken 17.00 med fotografering på den røde løber i skolens gymnastiksal. Efter fotografering var der spisning i skolens kantine, og herefter var der flere aktiviteter eleverne kunne vælge mellem. Udover den traditionelle Les Lanciers i skolens gymnastiksal, var der også opstillet en boksemaskine, bordfodbold, air hockey og en særdeles “sprælsk” tyr, der skulle vise sig at være svær at ride på, da den jo ikke ligefrem stod stille. Sidst men ikke mindst var der diskotek i kantinen.

Niels Steensens Gymnasium deltog torsdag den 3. maj i Skole-OL med 6.- og 7. klasserne, der konkurrerede mod andre klasser fra hovedstaden om finalepladserne i Aarhus i juni måned. Som en lille ekstragevinst mødte kronprins Frederik igen op til stævnet på Østerbro Stadion, hvor flere af vores elever fik en ”go’ snak” med Danmarks kommende konge! Eleverne kæmpede bravt indenfor alle atletikkens discipliner som længdespring, hylerkast, hækkeløb m.m., men det var roerne fra 7.d, der samlet vandt deres disciplin, og dermed en klassetur til finalestævnet i Århus i juni måned. Fredag den 15. juni var 7.d så til skole OL-finalen i ergometerroning i Århus. Der blev kæmpet hårdt, og alle gav alt, hvad de havde, hvilket rakte til en flot 6. plads ud af 20 klasser. 7.d roede i tiden 13.43, hvilket var 20 sekunder hurtigere end ved den indledende runde. Skole OL-finalen var en stor oplevelse, hvor den olympiske flamme blev tændt af OL sølvmedaljevinder Sara Slott Petersen og der var flere OL-deltagere tilstede.

 

 

I løbet af april og maj var alle 8. klasserne på besøg i gymnasiet til et todages introduktionsforløb, hvor de mødte gymnasiefag og gymnasiets lærere.

Den 30. maj fejrede 9.-klasserne sidste skoledag med fælles morgenmad i kantinen, karamelkastning, show i gymnastiksalen og til sidst den traditionelle vandkamp. Det sidste var dog kun for dem, der havde lyst. Alle, der deltog, fik rigelige mængder koldt vand hældt over sig enten med vandpistoler, plastflasker eller poser, der igen og igen blev fyldt ved de tre “depoter” placeret i hjørner af skolegården, hvor udvalgte ansatte holdt øje med, at alting foregik nogenlunde roligt.

8. klasserne har været til både mundtlige og skriftlige årsprøver i juni, så de begynder at træne til næste års afgangsprøver. 6.-7. klasse har haft særskema i juni. Torsdag d. 28. juni blev der afholdt idrætsdag på Østerbro Stadion for 6.-8. klasse, og fredag den 29. juni er der afslutning i klasserne med efterfølgende morgensamling i kirken.

I maj måned blev de skriftlige prøver afholdt for 9. klasse, og de mundtlige prøver fandt sted i juni måned. Prøverne er nu godt afsluttet og for mange med et yderst flot resultat.

Torsdag d. 28. juni kl. 17 havde vi dimission i gymnastiksalen med efterfølgende reception i kantinen, hvor vi fejrede 9. klassernes fine resultater.

Det kinesiske

Hvordan bliver lærere i grundskolen uddannet i Danmark? Hvordan bliver der undervist i klasserne? Og hvilke værdier præger en privatskole som Niels Steensens Gymnasium? Det var de store spørgsmål, da omkring tredive kinesiske skoleinspektører den 30. april kom på studiebesøg på NSG. Efter oplæg fra skolens ledelse i Englesalen fordelte de kinesiske gæster sig på tre klasser i grundskolen, hvor de fulgte undervisningen i matematik og fysik. Kineserne var imponerede over elevernes koncentration og den afslappede tone i undervisningen. Delegationen blev anført af en af Kinas mest berømte eksperter i undervisning, Xiping Tao, der også arbejder for FN’s organisation for uddannelse og videnskab UNESCO. 

NSG’s alumneforening

Det er efterhånden tre år siden, at en kreds af gamle elever stiftede Niels Steensens Gymnasiums Alumneforening som et forum, hvor studenter fra NSG kunne mødes, bevare forbindelsen til skolen og give en økonomisk håndsstrækning til nuværende elever, der har brug for det. Siden er det gået slag i slag blandt andet med ”seniormiddag” for de + 30 år i forbindelse med festen for gamle elever første fredag i november; ”karrierelæring” hvor alumner taler til gymnasiet om uddannelse og arbejdsliv, og den årlige generalforsamling i maj, der indledes med oplæg fra en NSG’er. I år var det dr.med. og medlem af Etisk Råd, Poul Jaszczak (student 1964), der veloplagt koblede sit mangesidige arbejdsliv til alt det, han havde med fra vores fælles skole. Læs mere om NSG’s Alumneforening på http://nsg.dk/nsg-alumne/ Her kan man også melde sig ind. Kontingentet er kr. 300 årligt.

 Caritasløb

Masser af sol og en høj blå himmel var det perfekte afsæt for det faste velgørenhedsløb på NSG den 18. april, der i år fandt sted til fordel for Caritas Danmarks arbejde blandt syriske flygtninge i Jordan. Som vanligt havde ”sponsorer” blandt familie og venner tegnet sig for et fast beløb, for hver runde på den 1,1 kilometer lange rute i Fælledparken, der blev tilbagelagt. 6. og 7. klasserne lagde flot ud, og hver gang man krydsede målstregen, kvitterede lærerne med en tuschstreg på armen. Anden del af løbet stod 8. klasse til 2. g for, og også her var humøret højt og indsatsen beslutsom. Flere viste en næsten professionel indsats og nåede op på 10-12 runder, men uanset tempo og teknik smittede det fine vejr og den gode sag af på alles humør. Skolen var meget glad for at kunne overrække hele kr. 45.000 til Caritas.

Skolestart august 2018

Mandag d. 13. august kl. 10 modtager vi de nye gymnasie- og G10-elever, og kl. 11 modtager vi de nye klasser i grundskolen.

Tirsdag d. 14. august begynder undervisningen for de øvrige klasser efter skemaet i Lectio.

Til slut vil jeg benytte lejligheden til at takke jer for godt samarbejde om jeres børn i år og ønske jer en rigtig god sommerferie.

                                           

Lise Baadsgaard Jepsen, juni 2018