Nyhedsbrev: Nyt fra skolen, april 2019

Nyt fra skolen, april 2019

 Gymnasiet og G10

Eleverne i 3.g har afsluttet deres SRP, Studieretningsprojekt, i december. Sidst i januar gik de i gang med deres eksamensopgave i faget Almen Studieforberedelse (AT), som skal være klar til den mundtlige studentereksamen i maj-juni. I marts har 3.g og 2.g været til terminsprøver.

Traditionen tro tog valgfagsholdet Idræt B på studieskitur i begyndelsen af januar. Destinationen var i år Bad Gastein i Østrig. Idrætsholdene blev opdelt i to mindre grupper bestående af hhv. de mindre øvede og de mere øvede skiløbere. Nogle elever fik slået deres allerførste sving på ski, mens andre blev mere komfortable med avancerede carving- og kortsving. I løbet af de fire dage, eleverne var på ski, faldt der omkring 120 cm sne.

Tirsdag den 15. januar blev der afholdt orienteringsaften for kommende G10 elever. Det var en fin aften, hvor vores G10-elever, lærerne og nogle af gymnasiets elever fortalte om skolen og vores særlige G10-tilbud.

Torsdag den 17. januar blev der afholdt orienteringsaften for kommende 1.g elever. Englesalen var fyldt til bristepunktet, og de besøgende fik mulighed for at høre lidt mere om, hvad vi som gymnasium kan tilbyde. Der var mulighed for at komme rundt og se skolen, tale med skolens daglige ledelse, lærerne såvel som vores elever.

 

Den 25. februar holdt overrabbiner emeritus et bevægende foredrag for skolens 1. og 2.g elever. Sjældent har 1. og 2.g’erne siddet så stille til en fællestime, som da Bent Melchior fortalte om sin families flugt fra Danmark til Sverige i 1943. Den næsten 90-årige tidligere overrabbiner er blandt de sidste overlevende vidner til flugten. Men da han rejste sig fra sin stol i Englesalen, greb solidt fast i ryglænet og begyndte at fortælle om sine oplevelser, som kun 14-årig, faldt årene væk, og eleverne sad dybt koncentrerede. Vi kom over 75 år tilbage i tiden til det tyskbesatte Danmark, hvor regeringen var gået af, og hvor intet længere stod i vejen for, at jøderne som i alle andre besatte lande blev arresteret og sendt til lejre i Tyskland og Østeuropa. I begyndelsen af oktober kom de første advarsler om, at aktionen snart ville finde sted, og Bent Melchior fortalte den dramatiske historie om familiens hastige afrejse fra København, indkvartering på en præstegård og senere om sejladsen over Østersøen i en fiskekutter fra Falster til Skåne.

Det var en historie med masser af detaljer og fortættet atmosfære. Det var også en opløftende historie, for mange mennesker skjulte jøderne uden tanke for egen sikkerhed og hjalp dem til Sverige. Men hvordan var det for en 14-årig at skulle forlade sit barndomshjem uden at vide, om han ville se det igen? Hvordan var det at sejle ud om natten i en fiskerbåd, hvor skipperen ikke kunne bruge et kompas? Hvordan var det at være flygtning i et fremmed land? ”Ja, det hele gik jo godt, for ellers ville jeg jo ikke stå her i dag,” opsummerede overrabineren, der siden brugte sine oplevelser til et stort engagement i Dansk Flygtningehjælp. Han blev også landskendt som leder af den jødiske menighed i København og for sin involvering i dialogen mellem jøder, kristne og muslimer. På NSG var vi meget glade for at kunne byde Bent Melchior velkommen. Vores elever mødte en stor personlighed med en beretning om medmenneskelighed og mod, som vi ikke må glemme.

Fredag den 1. marts deltog skolens 1.g klasser i Dansens Dag. Salsa, hiphop, capoeira og jumpstyle var bare nogle af de danse, 1.g’erne fra NSG dansede til Dansens Dag på Københavns Universitet. Arrangementet startede med en fælles velkomst af lektor Helle Winther i den store idrætshal på Institut for Idræt og Ernæring.

Endnu engang har Niels Steensens Gymnasium fået optaget alle de elever fra 1.g, som skolen har indstillet til Akademiet for Talentfulde Unge. Så stort tillykke til Egil, Regitze, Alberte, Martine, Julie, Line, Andreas og Liv. Akademiet for Talentfulde Unge er et 2-årigt talentprogram for gymnasieelever med fokus på faglighed og personlig udvikling. Eleverne bliver optaget på baggrund af deres evner og potentiale samt lyst og engagement til at fordybe sig fagligt i fritiden. I løbet af de to år introduceres eleverne til spændende og nyskabende viden og får indblik i livet på universitetet, når forskere, undervisere og studerende stiller op med forelæsninger og øvelser.

Nye tal fra CEPOS viser, at Niels Steensens Gymnasium ligger på en national tredjeplads, hvad angår løfteevnen sammenlignet med alle landets cirka 150 almene gymnasier. Løfteevnen viser, hvordan eleverne på en given skole klarer sig sammenlignet med, hvordan man skulle forvente, at de ville klare sig ud fra forældrenes baggrund. CEPOS gennemfører analyser af løfteevnen på de almene gymnasier i hver af Danmarks 98 kommuner og offentliggør resultatet på sin hjemmeside i en tabel.  Skolernes evne til at sikre eleverne et bedre afgangsresultat end forventet ud fra deres socioøkonomiske baggrund udtrykkes med et tal, og jo højere tallet er over nul, jo bedre er skolen til at udvikle eleverne fagligt. For årene 2017-18 ligger NSG med tallet 0,3 på en delt tredjeplads med fem andre gymnasier. Det vil sige, at NSG gennemsnitligt formår at løfte eleven lidt under en halv karakter højere end forventet.

”Hvor mange af jer er allerede bloddonorer?” Sådan spurgte Frederik og Flemming fra Bloddonorer i Danmark ud i Englesalen den 2. april, da gymnasiet var til morgensamling. Kun et par hænder viste sig. Men da makkerparret så spurgte, hvor mange der måske kunne tænke sig at blive bloddonorer, kom der mere bevægelse blandt klasserne, og langt flere hænder skød op.

At give blod handler om at redde menneskeliv, og hver gang man hører en ambulance, er der en god chance for, at der skal bruges blod, fik vi at vide. Og blod kan ikke fremstilles kunstigt. Det skal komme fra donorer. Når man er fyldt 17 år, kan man give blod, og det bakker NSG op om. Det er nemt at registrere sig som bloddonor. Nogle elever gjorde det hos Frederik og Flemming i spisefrikvarteret i gymnasieloungen. Men ellers går man bare ind på bloddonor.dk og tilmelder sig.

Grundskolen

Den 13. januar blev dette års skolevalg samt valgkamp og debatter skudt i gang. Skolevalget foregår hvert 2. år. Det er en begivenhed, eleverne ser meget frem til. Skolevalget afholdes af Folketinget og er primært for de ældste grundskoleelever landet over. Eleverne lærer om demokrati og politik og får lov til at opleve en rigtig paneldebat mellem ungdomspartierne. Eleverne har derudover mulighed for at stemme på det ungdomsparti, som de er mest enige med. Valgdagen, som i år blev afholdt den 31. januar, transmitteredes på TV, som var det et rigtigt folketingsvalg for voksne. Eleverne får udleveret en stemmeseddel, hvor de kan sætte kryds helt anonymt. På NSG fik eleverne også lejlighed til at opleve en af disse paneldebatter. Skolen fik besøg af ungdomsafdelingerne fra SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og Alternativet. De skulle debattere udvalgte mærkesager; aktiv dødshjælp, kortere skoledage og klima/omlægning til 100% økologi. Efter at politikerne havde debatteret, blev der opstillet en såkaldt “markedsplads”, hvor eleverne fik mulighed for at gå rundt til de forskellige partier og stille spørgsmål. På valgdagen fik eleverne udleveret et valgkort med deres navn på. I Englesale, var der stillet borde, stemmebokse og stemmeurner op. Eleverne fik overrakt en stemmeseddel, og fik sat deres kryds. Næste dag kunne vi konstatere, at det var Socialdemokratiet, der havde vundet skolevalget på NSG.

Mandag den 4. marts fejrede alle 6. klasserne fastelavn. Der var mange fine udklædninger blandt eleverne, men det lykkedes alligevel at kåre en bedst udklædt i hver klasse. Der blev slået katten af tønden, og alle tre klasser gik til opgaven med krum hals. Hurtigt blev der kåret en kattedronning i alle klasser. Noget længere tid skulle der dog gå, inden kattekongen blev fundet. Især 6.b måtte virkelig bruge kræfter på at få tønden slået ned, men endelig kunne der da også findes en kattekongen i den klasse.

Fredag den 8. marts, kl. 18 væltede det ind med festglade 8. klasser klædt i de flotteste 90’er-kostumer. Temaet til årgangsfesten var nemlig 90’er-fest. Eleverne blev ledt ned i den lille kantine, der var festligt pyntet med guirlander og en dj-pult. Pizzaerne blev stillet frem i stakkevis, og der blev serveret sodavand i baren. Inden længe var pepperoni-pizzaerne væk, og der blev skruet op for musikken. Eleverne dansede til glemte melodier, fra da mor og far var unge. Derefter var det tid til limbo. To lærere kom ud med en kost, og så var det bare at danse løs til Limbo Rock. De høje havde det lidt svært, mens de laveste nærmest gled under. Der var præmier til vinderen og også præmier til de bedst udklædte

Som med gymnasiet, hvor NSG ligger på en national tredjeplads, hvad angår løfteevne sammenlignet med alle landets almene gymnasier, viser de nye tal fra CEPOS også, at Niels Steensens Gymnasiums grundskole ligger flot placeret i forhold til gennemsnittet for landets grundskoler. NSG ligger nemlig blandt de bedste 5% af alle 2.185 grundskoler i Danmark.

NSG Show

I år bød NSG-showet velkommen til en noget anderledes forestilling. Scenen var formet som et meteorkrater, der gav en arenalignende stemning, som betød, at tilskuerne kunne opleve teater på nært hold. Da der kun var plads til 60 tilskuere pr. forestilling, betød det, at de var helt tæt på skuespillerne. Samtidig blev tilskuerne udsat for 4D-effekter, så de oplevede nærmest at være en del af forestillingen. ”Dagen efter” var en post-apokalyptisk forestilling, der foregik dagen efter, en meteor ramte jorden. På nært hold kunne tilskuerne overvære svære valg, om rigtigt eller forkert. Hvilken beslutning er den rigtige, når der mangler mad, og alle måske ikke kan overleve?

Emneuge

I sidste uge af januar var der emneuge for alle elever i 6. til 9. klasse og 1. og 2.g. Grundskolen satte spot på ”Verdens Bedste Nyheder” med konstruktiv journalistik om verdens udfordringer. 1. g’erne samlede kræfterne om FN’s 17 verdensmål for en mere bæredygtig udvikling for mennesker og dyr, der helst skal realiseres inden 2030. 2. g’erne brugte emneugen som afsæt for årets studieretningsopgave (SRO) til at vise faglig kunnen og kombination inden for hele paletten af gymnasiefag. Fredag den 25. januar var der åbent hus for forældre og elever, hvor man kunne se de forskellige klassers produkter. En stadig strøm af elever, lærere og forældre gik fra det ene klasselokale til det andet, der bød på emner som ”Den gode nyhed globalt og lokalt” og ”Bæredygtighed i bybilledet”. Mange elever i både grundskole og gymnasium var optaget af plastikforureningen af verdenshavene, mens andre testede vores villighed til at betale ekstra for økologiske fødevarer eller blot at smage en vegansk pizza. 2.g’erne arbejdede bl. a. med ølbrygning som optakt til SRO (studieretningsopgaven).

Frivillig tur til Beijing i vinterferien

I vinterferien var 41 af skolens elever fra 9. klasse, G10 og 1.g på en frivillig tur til Beijing sammen med Jimmi, Glenn, Michala og Xiao. Det blev en fin tur med mulighed for at afprøve elevernes kinesiske sprogkundskaber og med besøg på Den Kinesiske Mur, ved Ming Gravene, Den Forbudte By, Lamatemplet, Sommerpaladset og Det Himmelske Tempel m.m.  

Engelske skoleledere på besøg på NSG

NSG har i de seneste syv år været en del af det engelske netværk af jesuiterskoler, som der er 11 af. Skolernes ledelse mødes hvert år til en slags retræte med fagligt, trosmæssigt og socialt indhold, og i år satte de hinanden stævne i København fra 27. februar til 1. marts, hvor NSG var vært. Sådanne møder er meget værdifulde for skolen, fordi de styrker vores internationale netværk, og fordi vi kan udveksle erfaringer på ledelsesniveau. Det giver også anledning til konkrete initiativer, og således er der fra næste år aftalt udveksling mellem nogle af vores elever fra de kommende 6. klasser og en tilsvarende gruppe fra St. John’s Beaumont i Old Windsor nær London. En rundvisning på NSG af elever fra gymnasiet og grundskolen var også meget vellykket. Netværket koordineres af the Jesuit Institute i London, hvis leder er pater Adrian Porter SJ. Han besøger NSG hvert år for at holde foredrag om værdier og traditioner på jesuiterskoler for nyansatte lærere. Det er altid meget populært, og inden netværksmødet blev der heldigvis også tid til et sådant kursus for dette års nyansatte på NSG. På den måde får alle ansatte del i det gode samarbejde, der eksisterer mellem de 11 engelske jesuiterskoler og den ene danske.  

Elite-smileys til Jeanette og NSG’s kantine de sidste ti år

På NSG kender alle elever og lærere Jeanette Holm, der står for driften af kantinen. Her kan der købes sandwich, pizza og meget andet til de dage, hvor man ikke har nået at smøre madpakke eller bare trænger til et friskt frokost-indspark udefra.

Som alle andre virksomheder, der sælger madvarer til forbrugere, får også NSG’s kantine en smiley, for at alle kan se, hvor god kantinen er til at følge reglerne for fødevarehåndtering. Men i NSG’s kantine går det så godt, at Jeanette og hendes team har fået elite-smileys, lige siden denne særlige udmærkelse blev introduceret i 2008. Man får en elite-smiley, når man har fået mindst fire storsmilende smileys i træk og ikke haft nogen anmærkninger de seneste 12 måneder. Eller sagt på en anden måde, når det handler om fødevaresikkerhed i perioden 2008-18 ligger NSG’s kantine helt i top.

Jeanette er indbegrebet af NSG, og i 2019 kan hun holde 40-års jubilæum til december. Da Jeanette tiltrådte i 1979, var det i første omgang rengøringen, det gjaldt. Men i de sidste ca. 15 år har hun haft ansvar for kantinedriften. Fire gymnasielever assisterer med salget i det travle spisefrikvarter, mens Hadia hjælper om morgenen med tilberedning og anretning. Og hvad sælger så bedst? ”Alt det lune”, svarer Jeanette uden tøven. ”De hjemmelavede pizzaboller er meget populære. De bliver kun slået af pasta med kødsovs, når vi har det på menuen.”

Lise Baadsgaard Jepsen, april 2019