Forside

I uge 41 gik turen til Reims for 17 ottendeklasseselever. I en hel uge skulle vi udfordre vores franske ved at bo hos en fransk familie. Vi måtte derfor finde vores indre franskmand frem. Vores kendskab til den franske kultur voksede i løbet af ugen sammen med vores ordforråd. Vi fulgte vores korrespondenters program, og mødte derfor ind på Saint Joseph College, hvor de begivenhedsfulde dage ville tage sin begyndelse. Vi oplevede mange forskellige ting og lærte meget om den franske kultur, men hvad der gjorde mest indtryk var dog det meget anderledes franske skolesystem.
Skolesystemet

Billede 1
En skoledag for franskmændene ville typisk vare fra 8.10 til 17.30 og derefter skal de lave lektier. Det er derfor svært for de franske elever at få tid til fritidsaktiviteter, som der stort set kun er tid til om onsdagen, hvor man normalt får lidt tidligt fri. Den franske undervisning er mere bygget op omkring fælles mål, der er blevet sat op, end den enkeltes kompetencer som i Danmark. Det kunne man fx se i idrætstimerne, vi deltog i, for her gjaldt det mere om at være i god form, end at vise interesse for faget. Det gjaldt om at løbe 6 km så hurtigt som muligt, og var det ikke tilfredsstillende, måtte man gå et år om.
Saint Joseph er en stor skole med over 1000 elever, og mange af eleverne kommer så langt væk fra, at mange af eleverne bor på kostskole. Der var også nogle af os danskere, der måtte bo hos dem.

Forholdet mellem lærerne og eleverne var også betydeligt mere distanceret end det vi kender i Danmark. Hvis man eksempelvis foretog uroligheder eller løb på gangene, fik man det skrevet i sin sorte kontaktbog, som så skulle vises til forældrene. Der var også meget sikkerhed på skolen, og man skulle have tilladelse til at forlade skolen i frikvarterende og vise ID til vagterne, som stod ved skolens porte, for at måtte gå hjem efter skole.

Billede 2
Hos familien
En af de største kulturforskelle, vi oplevede, på det franske og danske familieliv var madvanerne. I Frankrig spiser de slet ikke ligeså mange grøntsager, som vi gør i Danmark, men til gængæld spiser de langt flere søde sager. Deres måltider er også lidt anderledes, for i Frankrig spiser de ikke ret meget morgenmad – hvis de overhoved spiser noget – men til gængæld spiser de et kæmpe frokostmåltid, som bliver serveret i kantinen på skolen.
Skrevet af
Anders 8.b, Louise 8.a og Alma 8.c