24. oktober 1945 blev 51 nationer enige om, at en krig som 2. verdenskrig aldrig måtte gentage sig. Derfor skrev de under på en fredstraktat, og grundlaget for de Forenede Nationer var nu skabt. I dag kæmper FN stadig for (at bevare) fred i verden, men derudover kæmper de også for andre ting. På FN-topmødet i 2015 indgik verdens regeringsleder en aftale om 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som skal gøre verden til et bedre sted.

Verdensmål nummer 13 er meget oppe i medierne i øjeblikket – og med god grund. Klimaforandringer og dens indvirkningen skal standses. København er en af de førende klimabyer i verden, og København har en ambition om at være CO2-neutrale i 2025. Derfor var København det naturlige valg til at være vært for klimatopmødet C40 Mayors Summit, hvor verdens ledende klimabyer skal drøfte klimaproblemerne.

Derfor skulle FN’s fødselsdag selvfølgelig dreje sig om klimaet.

Tre 1.g klasser mødte spændte ind kl. 8.15 på FN-dagen, hvor eleverne blev præsenteret for dagens emne, KLIMA. Emnet skulle behandles i elevernes respektive kreative valgfag, som enten var musik, billedkunst, dramatik eller mediefag. Samtidig deltog eleverne i dagens konkurrence, hvor alle produktioner skulle konkurrere på lige fod. Eleverne havde nu 5 timer til at lave deres kreative projekter, som enten var musiknumre, malerier, teaterstykker eller film.

Efter 5 produktive timer skulle vinderne kåres i kategorierne bedste værk, mest originale idé og bedste detalje. Det var nogle flotte værker, som blev produceret i år, og dommerne var blevet sat på en svær opgave, da de skulle vælge tre vindere blandt de mange gode bud. Mens dommerne voterede, ventede eleverne spændt på, om netop deres projekt vandt en pris. Dog kunne eleverne nyde en sodavand og en snack, mens de ventede.

Prisen for bedste detalje blev givet til en dramagruppe, der var meget eksperimenterende med Verfremdung-effekter.

Prisen for mest originale idé gik til filmen, hvori en person prøvede igennem VR at være en lille fisk fanget i en plastikpose.

Prisen for bedste værk blev givet Frederikke fra 1.a, der flot skildrede en forlist isbjørn på en isflage, hvor den lurende forurening ses i baggrunden.

Efter prisuddelingen var det på tide at sige tak for i år. Det havde været en fantastisk dag for både lærere og elever, hvor mål nummer 13 om klimaforandringerne kom i fokus. Vi håber, at vi kommer til at fejre FN-dag på NSG mange år ud i fremtiden.

Tillykke med fødselsdagen FN.

Af Peter Togsverd