9e på studietur i Østrig

Fredag d. 3. februar 2017 tog 9c i lyserøde studietrøjer og 9e i grå afsted til Østrig for at stå på ski. 43 spændte elever og fire lærere skulle nu tilbringe de næste 17 timer sammen i en bus. Målet med turen var, at sætte fokus på idrætsfagets læringsmål, som fx at udvikle konstruktive samarbejdsrelationer i idrætslige aktiviteter, at eleverne fik viden om idrættens betydning for sundhed og trivsel og kroppens betydning for psyke og identitet.

Vi ankom til Neukirchen kl. 7 lørdag morgen, tjekkede vores bagage ind, spiste morgenmad og så var det afsted ned til byen for at leje skiudstyr. Herefter gik turen fra bunden af bjerget til toppen i en lukket lift. Et par stykker af eleverne måtte trække vejret dybt for at få kontrol over deres højdeskræk, og der var flere udfordringer på vej. For selvom en del af eleverne allerede kunne stå på ski, var der mange der aldrig havde haft de store, tunge støvler og lange stænger spændt på fødderne. Heldigvis var alle meldt til skiskole, og på begynderholdet var der stor begejstring, da skiinstruktøren Lars bød dem velkommen på hollandsk-klingende engelsk.

Mens de skierfarne lærere og elever yndefuldt svang sig ned ad sorte pister i den strålende sol, vraltede de knapt så erfare lærere og nybegyndere rundt i sneen mere eller mindre frustrerede over størrelsen på den pizza-slice, der skulle skæres i sneen for at få skiene til at bremse.

Hjemme på hotellet blev eleverne inddelt på seks til otte-mandsværelser, og efter en lang dag i sneen blev alle vist temmelig skuffede over aftenens østrigske middagsanretning, der den aften bestod af en klar suppe og spaghetti. Værst var det dog den efterfølgende dag, hvor der blev servereret æggesuppe, der både duftede og smagte af æg. Selvom skuffelsen over maden med det særlige østrigske strejf  var stor, overskyggede den dog ikke glæden ved at være sammen, og snart kunne der høres fællessang ved bordene og senere musik fra værelserne. To af aftenerne lavede klasserne underholdning for hinanden, og de lærte på den måde hinanden bedre at kende. 

De følgende dage bød på sne og sol, og langsomt rykkede begynderne fra børnebakkerne til de blå pister. Imens var de øvede rykket videre til de røde pister og de erfarne kastede sig ud på off piste skiing. Langsomt blev frustration erstattet med begejstring, kampe blev til sejre og endelig efter tre dages skiskole blev det tydeligt, at det hårde arbejde med at få kontrol over skiene gav pote. Fjerdedagen blev afsluttet med en lang fælles skitur på en blå pist, og herefter var der fri leg på de bakker, eleverne havde lært at tæmme. På alle pister blandede elever sig mellem hinanden på tværs af erfaringsniveau og klasser og hjalp hinanden, når der var brug for det.

Dagens sidste østrigske specialitet blev serveret om aftenen på hotellet, og herefter var der afgang kl. 19 og endnu 17 timers bustur ventede forud. Vi sagde farvel til den flinke hotelejer, der smilende sagde, at han håbede at se os igen.

Tilbage i Danmark havde noget forandret sig. Jorden var dækket af sne og en dreng, der før var klædt i en lyserød studietrøje stod nu i en grå, mens en pige der før var grå nu var lyserød. De to klasser var ikke længere fremmede for hinanden.